Česneková polévka po provensálsku

Co budete potřebovat:

  • 4 čerstvé hlavičky česneku
  • olivový olej
  • svazek čerstvého tymiánu
  • 50 g hladké mouky
  • 1 litr horkého silného vývaru
  • dlouhé vlasové nudle
  • sůl, pepř, čerstvě nasekaná petrželka
  • bageta
  • Postup práce:

    1. Paličky česneku rozkrojte na dvě poloviny
    2. , stejným způsobem jako o vánocích krájíte jablíčko, když chcete vidět hvězdičku. Pozor česnek neloupejte, ale rovnou krájejte!

    3. Připravte si zapékací misku do které nalijete olivový olej a umístěte na ni rozkrojené paličky česneku tou rozříznutou stranou na dno.
    4. Zapékací misku vložte do trouby a nechte na středním stupni asi jednu hodinu zapékat.
    5. Po jedné hodině misku vyndejte z trouby. Slupka by měla jít snadno sundat dolů. Na misce vám zůstává čistý česnek na olivovém oleji.
    6. Misku si přeložte na sporák a šťouchadlem na brambory pomačkejte česnek.
    7. Na ohni pak osmažíte česnek s hladkou moukou do světlé husté jíšky. Důležité je směs pořád míchat!
    8. Po jedné minutě smažené kaši zalijte litrem silného vývaru. Metličkou pořádně vyšlehejte, aby vám nezůstaly v polévce hrudky.
    9. Do polévky přidejte svazek tymiánu, přiklopte pokličkou a nechte ještě 20 minut vařit na mírném plameni.
    10. Mezitím si nakrájejte bagetku na dva centimetry tlusté plátky a vložte je do trouby vyhřáté na 200 stupňů a opečte.
    11. Zároveň s opékáním bagetky v dalším hrnci uvařte vlasové dlouhé nudle (nejlépe domácí).
    12. Po 20 minutách vytáhněte z polévky tymián. Přidejte sůl a pepř.
    13. Těsně před servírováním na stůl dejte do misky nudle, zalijte polévkou, kterou ozdobíte nasekanou petrželkou a doplníte opečenou bagetou.


    Doba přípravy:

    cca 1 hodina 30 minut

    Počet porcí:

    4

       Podobné recepty:

    Napsat komentář