Čočková polévka

Čočkových polévek je celá řada – se zeleninou, s kroupami, s uzeným, na kyselo a tak dále. Každý, kdo vaří by měl znát základní verzi čočkové polévky. Její příprava je vskutku jednoduchá a uvařit ji zvládnou s menší pomocí jistě i desetileté děti.

Co budete potřebovat:

  • 200 gramů přebrané čočky
  • cca 100 ml polotučného mléka
  • hladká mouka,
  • dva až tři stroužky česneku
  • 1 – 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 menší cibule
  • ocet
  • sůl a majoránka
  • voda a ještě lépe vývar, či alespoň kostku bujónu

Postup práce:

Přebranou čočku nasypte do větší mísy a zalijte vodou. Takto zalitou čočku nechte minimálně dvě hodiny močit. Po dvou a více hodinách vodu z čočky slijte a čočku následně ještě jednou propláchněte.  Pokud byste tak neudělali a čočku vařili v louhu, může vám to způsobit značné problémy nadýmáním.

Takto propranou čočku vložte do hrnce a zalijte cca 1 litrem vlažné vody a dejte vařit do měkka. Jestliže byste rádi dosáhli lepší chuti, přidejte místo poloviny vody čistý zeleninový anebo masový vývar anebo do hrnce přidejte alespoň kostku bujonu.

V průběhu vaření čočky, v druhém kastrůlku na sádle osmahněte do zlatova na jemno nakrájenou cibulku, zaprašte moukou, vytvořte světlou jíšku, kterou následně zalijte vodou, osolte a nechte minimálně 20 minut povařit. Po uplynulém čase přidejte jíšku k uvařené čočce  – pozor na případné hrudky! Dále přidejte prolisovaný česnek (množství podle chuti), majoránku a nechte ještě ještě dalších 10 minut na mírném ohni probublávat. Nakonec do polévky opatrně přilijeme mléko. Po dalších třech minutách můžeme polévku servírovat.


Doba přípravy:

  • 40 minut

Počet porcí:

  • Pro 4 osoby

Tip pro vás:

Pokud chcete polévku provést do naprosté dokonalosti můžete ji ještě propasírovat.  Další možností, jak zpestřit tuto polévku je, že do ní přidáte brambor anebo na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou však uvaříte zvlášť.

 

   Podobné recepty:

Napsat komentář