Hrášková polévka

Co budete potřebovat:

  • 400 gramů čerstvého hrášku
  • (přes zimu můžete nahradit mraženým hráškem)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 40ml 10% sladké smetany
  • 8 lístků máty
  • 1 sklenice suchého bílého vína
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • parmezán nastrouhaný a krutonky anebo bruchettu

Postup práce:

  1. Očistěte a oloupejte cibulku, kterou potom nakrájejte na jemno.
  2. Na trošce olivového oleje dejte zpěnit na jemno nasekanou cibulku, podlijte bílým vínem a následně zeleninovým vývarem. Dejte povařit.
  3. Po chvilce vaření do hrnce přidejte čerstvý, mladý, vyloupaný hrášek a opět přiveďte polévku do varu. Nechte hrášek povařit do měkka.
  4. Polévku podle své chuti osolte, opepřete a přidejte lístky máty.
  5. Nakonec do již hotové polévky vmíchejte sladkou smetanu a polévku následně rozmixujte pomocí ponorného mixéru do hladkého krému.
  6. Bagetu nakrájejte na asi 2 cm tlusté plátky a vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a opečte do zlaté barvy. Krutonky vytvoříte z jeden den staré housky, kterou restujte taktéž do zlaté barvy.
  7. Před podáváním můžete polévku posypat trochou parmezánu anebo ozdobit krutonky, případně podávat k polévce bruschettu.


Doba přípravy:

45 minut

Počet porcí:

3

   Podobné recepty:

Napsat komentář