Pravá slovenská Silvestrovská zelňačka

Co budete potřebovat:

  • 3 litry vody
  • kuličky pepře, mletý pepř, kmín
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky jalovce
  • 35 gramů sušených hub
  • 1 kilo kyselého bílého zelí
  • 500 gramů uzené krkovice
  • 350 gramů vepřového plecka
  • 2 středně veliké cibule
  • sladká paprika
  • 5 sušených švestek
  • 100 gramů anglické slaniny – uzené slaniny
  • 6 stroužků česneku
  • 500 ml kysané smetany
  • 500 gramů klobásek, ideální je pokud je polovina paprikových a druhá šunkových

Postup práce:

  1. Sušené hříbky dejte namočit do vody a odstát, aby trochu nabobtnaly.
  2. Nachystejte si všechno koření, veliký hrnec a 3 litry vody. Vodu nalijte do hrnce a koření vložte do vody. Hrnec pak dejte na sporák a přiveďte do varu. Dále pak  30 minut vařte.
  3. Kyselé zelí propláchněte a nakrájejte na kousky. Takto nakrájené zelí přidejte do hrnce spolu s namočenými hříbky a vařte dalších 30 minut.
  4. V průběhu vaření si vezměte uzenou krkovici, opláchněte ji a nakrájejte ji na malé kostky. Kostky pak přidejte do hrnce k zelí.
  5. Vepřové plecko také omyjte a nakrájejte na kostky. Jednu cibuli očistěte, oloupejte a nakrájejte na jemno. Vezměte druhý hrnec, kde rozpusťte tuk na kterém osmažíte cibuli spolu s vepřovým masem, zasypte jej sladkou paprikou a nechte jej chvilku podusit. Po chvíli přidejte takto upravené maso do hrnce k zelí a krkovičce spolu s 5 sušenými švestkami a nechte toto všechno vařit další hodinu.
  6. V mezidobí si nakrájejte slaninu na drobné kostičky a nechte ji v rendlíku vyškvařit na škvarky. Škvarky pak také přidejte do polévky.
  7. Na vypečeném omastku ze slaniny osmahněte do zlatova druhou cibulku, kterou spolu s na plátky nakrájeným česnekem přidáte do hrnce se zelňačkou. Ještě chvíli povařte, a pak dejte hrnec odstát do chladu na 24 hodin – tedy do druhého dne.
  8. Druhý den zelňačku přiveďte opět do varu a přidejte do ní na kolečka nakrájenou klobásku, kterou chvilku povaříte. Nakonec do polévky přidáte kysanou smetanu a i tu pár minut necháte probublat. Pak již můžete servírovat.




Doba přípravy:

více než 24 hodin

Počet porcí:

10

Tip pro vás:

Polévka se podává a jí s brambory. Brambory můžete vložit na kostky nakrájené do polévky ve fázi vaření klobásy (2 velké) anebo zde máte další možnost, že si brambory den předtím uvaříte ve slupce a necháte je do druhého dne v chladu spolu se zelňačkou odstát. Druhý den je pak oloupete a podáváte je na talířku spolu se zelňačkou. Z brambor si pak přikusujete jako kdybyste přikusovali chleba.

   Podobné recepty:

Napsat komentář