Krémová žampionová polévka

Co budete potřebovat:

  • 300 gramů žampionů
  • 150 gramů cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 kostka masoxu
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 1 litr vody
  • sůl, pepř, bobkový list, čerstvá petrželka

Postup práce:

  1. Cibuli očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobno.
  2. Na drobno nakrájenou cibuli osmahněte v hrnci na rozpuštěném másle ke kterému přidáte polovinu omytých a na plátky nakrájených žampionů. Cibulku i žampiony restujte dokud cibulka nezesklovatí, pak zaprašte hladkou moukou a vytvořte světlou jíšku.
  3. Světlou jíšku zalijte litrem studené vody. Směs řádně rozmíchejte, aby náhodou nevznikly hrudky, přidejte kostku masoxu, bobkový list, sůl a pepř. Nechte vařit po dobu 20 minut, kdy polévku občas promíchejte.
  4. Po dvaceti minutách bobkový list z polévky vyjměte a polévku rozmixujte do hladkého krému.
  5. Rozmixovaný krém vraťte zpět na oheň, kde do polévky vmíchejte celou sladkou smetanu na vaření a opět nechte polévku chvíli povařit.
  6. Hotovou polévku zdobíte druhou polovinou žampionů, kterou jste však nejprve omyli, nakrájeli na tenké plátky a restovali na másle do zlatova.  Kromě restovaných žampionů dále pak polévku ozdobte i čerstvě nasekanou petrželovou natí.


Doba přípravy:

45 minut

Počet porcí:

3

   Podobné recepty:

Napsat komentář