Krémová rajská polévka po “italsku”

Co budete potřebovat:

 

  • máslo
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgina
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 kila čerstvých rajčat
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • cukr
  • 750 ml zeleninového anebo kuřecího vývaru
  • špetka drceného hřebíčku
  • 150 ml sladké smetany
  • sůl, pepř

 

Postup práce:

  1. Spařte čerstvá rajčata v horké vodě a oloupejte je ze slupky, pak je nakrájejte na plátky.
  2. V hrnci rozpustíte máslo ke kterému přidejte na jemno nakrájenou cibuli a osmahněte do zlatova.
  3. Potom do hrnce přidejte na jemno nasekaný česnek, důkladně promíchejte a zaprašte hladkou moukou.
  4. Vytvořte světlou jíšku do níž přidáte nakrájená rajčata, pyré, cukr a vše zalijete vývarem. Opět pořádně promíchejte a nechte na mírném ohni vařit cca 30 minut.
  5. Po půl hodině vaření přidejte do polévky drcený hřebíček, sůl a pepř a stáhněte z ohně. Nechte chvilku chladnout.
  6. Ne zcela horkou rajskou polévku nyní propasírujte anebo rozmixujte do hladkého krému.
  7. Nakonec do polévky přidejte sladkou smetanu a dobře promíchejte.

 

Doba přípravy:

Celková doba přípravy i s vařením cca 55 minut

Počet porcí:

6 – 8 porcí

Tip pro vás:

Podávat ji můžete s krutony a ozdobenou šlehačkou (nešlehanou).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *